Kakao, mascarpone, śmietana, czekolada… Odkryj, jak w 30 minut stworzyć deser, który zmieni wszystko, co wiesz o słodyczach.

Crying Cake to wyjątkowy deser. Tajemnica jego smaku kryje się w wilgotnym biszkopcie i aromatycznym kakao. Każdy miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok jego apetycznego wyglądu.

Składniki:

  • Jajka: 2 sztuki
  • Mleko: 60 ml
  • Olej: 60 ml
  • Cukier: 80 g
  • Cukier waniliowy: 1 opakowanie
  • Mąka: 140 g
  • Proszek do pieczenia: 1 opakowanie
  • Kakao: 10 g

Do namoczenia biszkoptu:

  • Kakao: 1 łyżeczka
  • Mleko: 80 g

Na krem:

  • Cukier waniliowy: 2 torebki
  • Śmietana 30%: 400 ml
  • Mascarpone: 250 g
  • Cukier: 80 g

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada: 100 g
  • Śmietana 30%: 200 ml

Instrukcje przygotowania:

  1. Ubij jajka, dodaj do nich mleko oraz olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta.
  2. Przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
  4. W międzyczasie, wymieszaj kakao z gorącym mlekiem.
  5. Wyjmij upieczony biszkopt i polej go przygotowanym kakao. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ubij śmietanę z mascarpone, zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Nałóż na ostudzone ciasto i odstaw na 10 minut do schłodzenia.
  7. Przygotuj polewę czekoladową, roztapiając czekoladę w gorącej śmietanie. Polej nią ciasto.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!