Kakao, mascarpone, śmietana, czekolada… Odkryj, jak w 30 minut stworzyć deser, który zmieni wszystko, co wiesz o słodyczach.
75
Crying Cake to wyjątkowy deser. Tajemnica jego smaku kryje się w wilgotnym biszkopcie i aromatycznym kakao. Każdy miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok jego apetycznego wyglądu.
Składniki:
Jajka: 2 sztuki
Mleko: 60 ml
Olej: 60 ml
Cukier: 80 g
Cukier waniliowy: 1 opakowanie
Mąka: 140 g
Proszek do pieczenia: 1 opakowanie
Kakao: 10 g
Do namoczenia biszkoptu:
Kakao: 1 łyżeczka
Mleko: 80 g
Na krem:
Cukier waniliowy: 2 torebki
Śmietana 30%: 400 ml
Mascarpone: 250 g
Cukier: 80 g
Polewa czekoladowa:
Czekolada: 100 g
Śmietana 30%: 200 ml
Instrukcje przygotowania:
Ubij jajka, dodaj do nich mleko oraz olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta.
Przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
W międzyczasie, wymieszaj kakao z gorącym mlekiem.
Wyjmij upieczony biszkopt i polej go przygotowanym kakao. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę z mascarpone, zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Nałóż na ostudzone ciasto i odstaw na 10 minut do schłodzenia.
Przygotuj polewę czekoladową, roztapiając czekoladę w gorącej śmietanie. Polej nią ciasto.