Efektem są niesamowicie pyszne słodycze, w których każdy się zakocha. Prosty przepis do kawy, herbaty lub przekąskę dla gości. Podstawą całego deseru są dwa składniki – mleko skondensowane słodzone i migdały.
Opcjonalnie do dekoracji:
Nieobrane migdały włóż do garnka z wodą i postaw na ogień. Gotuj przez 3 minuty. Następnie ściągamy z ognia, odsączamy migdały i chwilę pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudź je. Oczywiście, jeśli użyjesz już oczyszczonych migdałów, pomiń ten krok.
Mleko skondensowane wlać do garnka lub patelni z grubszym dnem. Dodaj czekoladę lub kakao i pozwól się rozpuścić. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Gdy masa zgęstnieje, dodać pokrojone masło. Rozpuścić mieszając. Teraz mieszamy migdały z masą. Na powierzchni roboczej rozkładamy papier do pieczenia. Masę kładziemy na papierze i formujemy w rulon.
Zawiń w papier do pieczenia, ostudź i scal. Wyciągnij z papieru i pokrój roladę w kółka.