Ten przepis jest wyjątkowo smaczną alternatywą dla fanów kremu bawarskiego, jednak jest on dużo mniej kaloryczny. Nawet jeśli się odchudzasz to ten deser będzie mógł być wykorzystywany jako małe odstępstwo od diety (byle nie za często ;)).
Zapewne. jeśli kojarzysz krem, bawarski wiesz również, że ma on konsystencje galaretki i nadaje się jako nadzienie do naleśników, czy by nim przełożyć ciasto, oraz innych jego zastosowaniach.
Żółtka jaj utarte z cukrem, następnie przelej do rondelka i postaw na niewielkim ogniu, przelej mleko małym strumieniem, podgrzewaj ciągle mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Po 10 minutach zdejmij rondelek z gazu.
Śmietanę z niską zawartością tłuszczu ubić z ekstraktem wanilinowym. Żelatynę należy rozpuścić, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym wymieszać z mieszanką jajek i mleka, tak zostawić na 10 minut do ostygnięcia.
Teraz należy czekać, aż ostygnie w temperaturze pokojowej. Teraz dodać ubitą śmietanę i jeszcze raz całość wymieszać. Schłodzić w lodówce. Gotowe!