Delikatny kurczak w kefirze pieczony w piekarniku. Wychodzi zawsze soczyście i chrupiąco.

Kurczak to uniwersalny produkt, który pojawia się w w wielu przepisach. Dziś proponuje ekspresowy przepis na kurczaka w kefirze. Dzięki tej marynacie mięso będzie bardzo soczyste. A ta chrupiąca skórka mmm…

SKŁADNIKI

  • 6 udek ( można użyć jakiejkolwiek części kurczaka)
  • 0,7 litra kefiru
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Mięso drobiowe umyj, posól, popieprz i dopraw ulubiona przyprawą do kurczaka.

przepis na kurczaka kefir

Włóż mięso do głębokiego pojemnika i zalej kefirem, aby całkowicie przykrył kurczaka. Najlepsze jest mięso marynowane przez całą noc. Jeśli jednak nie masz tyle czasu to skróć ten czas do 2-3 godzin. Umieścić marynowanego kurczak w naczyniu do pieczenia, zalej resztkami marynaty i piecz w rozgrzanym do 180 ° piekarniku przez około 1 godzinę.

szybki kurczak kefirowy

Pieczony kurczak powinien być podawany na ciepło wraz z sosem jaki powstanie w czasie pieczenia. Polecam posypać danie ulubionymi ziołami.

jeść kurczaka kefir w domu

Kurczak marynowany w kefirze jest gotowy, można zapraszać gości i delektować się pachnącym daniem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!