Ciasteczka o fantastycznie delikatnym smaku: Przepis na wyjątkowe świąteczne ciasteczka.

Każdy ma swój ulubiony przepis na ciasteczka. W zeszłym roku natknąłem się na ten przepis i spróbowałam z ciekawości.

Ciasteczka z niego wykonane są niezwykle smaczne, pyszne i miękkie. Przekonały mnie do tego stopnia, że ​​w tym roku nie będę piec żadnych innych. Tobie też polecam 🙂

Składniki:

  • 290 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 90 g masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 jajko
  • 170 g salko
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny do smaku

Dodatkowo:

  • Dżem
  • Marmolada
  • Nutella

Przygotowanie:

Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Mąka, masło, jajko, skrobia, sól i proszek do pieczenia. Dodaję też skórkę z cytryny.

Ciasto nie musi być niepotrzebnie długie, gdy ciasto jest jednolite zawijamy je w folię. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Rozwałkować na grubość 4 mm.

Z ciasta wycinamy różne kształty. W moim przypadku są to kwiaty.

Połowę ciasta zrobiłam w całości, a połowę z dziurką w środku. Piec w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut. Piecz, aż brzegi zaczną nabierać koloru.

Sklejamy dwa ciasta razem z dżemem. Uwaga: W przepisie można również użyć skrobi ziemniaczanej, ale moim zdaniem są bardziej miękkie i gładsze ze skrobią kukurydzianą.

Na koniec możemy oprószyć cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!