Najsmaczniejsza wątróbka według dziadka, szefa kuchni: Bardzo delikatna i smaczna, gwarantuję, że ​​nie stwardnieje.

Świetny przepis na niezwykłe kotleciki, którego nauczył mnie mój dziadek.

Danie te świetnie sprawdzi się na obiad czy też ciepłą, sycącą kolacje. Kotlety te są niezwykle smaczne i delikatne, a pasuje do nich praktycznie każdy dodatek np. warzywna surówka, ryż czy ziemniaki.

Potrzebujesz:

  • wątróbka z indyka lub kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła, pieprz, sól, słodka papryka
  • olej

Do głębokiej miski wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki majonezu i taką samą ilość mąki, wymieszaj. Otrzymasz dość płynne ciasto. Drobno posiekaj  jedną cebulę, podsmaż  ją na niewielkiej ilości oleju i dodaj do ciasta. Czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła również dodaj do mieszanki. Przypraw słodką papryką i solą do smaku, wymieszaj. Pokrój wątróbkę na kawałki wielkości około 3 x 3 cm i włóż je do ciasta.

Odstaw na 15 minut. Następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!