Sprawdzony przepis na danie jednogarnkowe – Zrobi furorę w Twoim domu.

Kurczak z warzywami to jedno z najpopularniejszych dań. Jak każde danie jednogarnkowe łączy smaki, prostotę przygotowania i oszczędność czasu, poza tym można przyrządzić większą jego ilość i zabezpieczyć obiad na więcej niż jeden dzień.

Ten przepis wyraźnie inspiruje się kuchnią chińską, lecz stanowi raczej jej polski wariant. Danie jest szybkie, łatwe do przygotowania i dosyć tanie. Można je jeść z dodatkiem ryżu, makaronów lub po prostu z lekkim pieczywem. Kurczak i warzywa to idealne zestawienie dla tych, którzy dbają o dietę lub uprawiają sport.

  • Przygotowanie: 15 minut
  • Gotowanie: 25 minut
  • Danie gotowe w: 60 minut
  • Kalorie: 390 kcal
  • Liczba porcji: 15

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni orientalnej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 opakowania oregano
  • odrobina oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Na patelni (głębokiej, może być wok – musi się w niej zmieścić jeszcze dużo składników) z rozgrzanym olejem lub oliwą przesmaż kurczaka pokrojonego w niezbyt drobną kostkę ze szczyptą soli i pieprzu. Do zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek i podsmaż się na złoty kolor.

Podczas smażenia kurczaka z cebulą i czosnkiem pokrój resztę warzyw. Paprykę należy pokroić w słupki, cukinię w grube talarki – podczas duszenia znacznie zmniejszy soją objętość. Pieczarki można pokroić na ćwiartki lub w plastry – z nich także odparuje dużo wody. Pora trzeba pokroić w krążki, zaś marchewkę – wyjątkowo – trzemy na tarce z grubymi otworami.

Warzywa wrzuć na patelnię i połącz z cebulą, czosnkiem i mięsem. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, chili, oregano i przyprawę do kuchni orientalnej. Gdy składniki nie są jeszcze do końca podduszone, dodaj do nich pomidory z puszki, koniecznie razem z zalewą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotuj całość jeszcze przez około 10 minut. Podczas gdy potrawa pozostaje na ogniu, możesz przygotować, zależnie od preferencji, ryż lub makaron, najlepiej orientalny. Jeśli zależy ci na liczeniu kalorii, lepiej spożyć danie bez żadnych dodatków.

Świeże warzywa śmiało możesz zastąpić mrożonymi, jeśli np. przygotowujesz danie z kurczaka po sezonie. W ostateczności wystarczy zakupić gotową mieszankę warzywną np. orientalną i ewentualnie uzupełnić innymi mrożonkami.

Sos pomidorowy da się zastąpić np. sojowym lub sezamowym. Przy takiej modyfikacji sosów nie należy dodawać do potrawy na ogniu, lecz polać nimi kurczaka i warzywa po przygotowaniu. Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!