Danie po chińsku z kurczakiem – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Danie po chińsku z kurczakiem – sposób przygotowania

To danie zrobiło tylko objazd wokół prawdziwej kuchni azjatyckiej, ale nadal zasługuje na twoją uwagę, ponieważ smakuje naprawdę pysznie i jest zdrowe.

Składniki

  • mięso z kurczaka – 500 gr
  • lekki sos sojowy – 2 łyżki
  • ciemny sos sojowy – 3 łyżki
  • ocet – 1 łyżka
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • cebula – 70 gr
  • marchewka – 100 gr
  • kapusta pekińska – 150 gr
  • czosnek – 4 ząbki
  • por – 70 gr
  • czerwona papryka – 90 gr
  • woda – 300 ml
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
  • olej roślinny – w razie potrzeby

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w cienkie paski, włożyć do miski i zalać octem i sosem sojowym. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawą. Przykryj miskę kawałkiem folii i pozostaw mięso w lodówce na co najmniej 30 minut.

Drobno posiekaj cebulę, marchewkę pokrój w cienkie plasterki, kapustę pekińską w paski, a por w krążki. Oczyszczone ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paski.

Wlej 300 ml wody do dużej miski i wymieszaj z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Następnie na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i szybko smażymy na niej załadowanego kurczaka na złoty kolor.

Zdejmij mięso z patelni, dodaj olej roślinny i wlej do niego cebulę i marchewkę. Smaż oba, ciągle mieszając, aż lekko zmiękną. Następnie wrzuć czosnek, niech zacznie pachnieć i dodaj resztę warzyw. Niech się smaży cały czas mieszając.

Napełnij patelnię wodą z mieszaną skrobią i dodaj 3 łyżki ciemnego sosu sojowego. Mieszamy dobrze, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy smażone mięso. Mieszaj i gotuj przez 2 minuty. Dodaj jasny i ciemny sos sojowy do smaku i gotuj dalej, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Zdejmij gotowe danie z pieca, rozłóż na talerzu, dodaj miarkę ugotowanego ryżu i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!