Danie po chińsku z kurczakiem – sposób przygotowania
To danie zrobiło tylko objazd wokół prawdziwej kuchni azjatyckiej, ale nadal zasługuje na twoją uwagę, ponieważ smakuje naprawdę pysznie i jest zdrowe.
Składniki
- mięso z kurczaka – 500 gr
- lekki sos sojowy – 2 łyżki
- ciemny sos sojowy – 3 łyżki
- ocet – 1 łyżka
- mielony czarny pieprz – do smaku
- cebula – 70 gr
- marchewka – 100 gr
- kapusta pekińska – 150 gr
- czosnek – 4 ząbki
- por – 70 gr
- czerwona papryka – 90 gr
- woda – 300 ml
- skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- olej roślinny – w razie potrzeby
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w cienkie paski, włożyć do miski i zalać octem i sosem sojowym. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawą. Przykryj miskę kawałkiem folii i pozostaw mięso w lodówce na co najmniej 30 minut.
Drobno posiekaj cebulę, marchewkę pokrój w cienkie plasterki, kapustę pekińską w paski, a por w krążki. Oczyszczone ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paski.
Wlej 300 ml wody do dużej miski i wymieszaj z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Następnie na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i szybko smażymy na niej załadowanego kurczaka na złoty kolor.
Zdejmij mięso z patelni, dodaj olej roślinny i wlej do niego cebulę i marchewkę. Smaż oba, ciągle mieszając, aż lekko zmiękną. Następnie wrzuć czosnek, niech zacznie pachnieć i dodaj resztę warzyw. Niech się smaży cały czas mieszając.
Napełnij patelnię wodą z mieszaną skrobią i dodaj 3 łyżki ciemnego sosu sojowego. Mieszamy dobrze, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy smażone mięso. Mieszaj i gotuj przez 2 minuty. Dodaj jasny i ciemny sos sojowy do smaku i gotuj dalej, aż mięso będzie całkowicie miękkie.