Każde to odkrycie kulinarne: Przekonaj się, jakie są smaczne – Aż 8 niezwykłych przepisów z dynii.

Zanim zdążyliśmy się obrócić, sezonowe letnie warzywa zostały zastąpione jesiennymi. Ponadto teraz śniadania, obiady i kolacje powinny być bardziej sycące, ponieważ organizm potrzebuje siły, by się ogrzać. Proponuję gotować dania z dyni, podczas gdy półki sklepów i targowiska pękają od tych rudych piękności!

Byłam już zmęczona zwykłymi kremowymi zupami, więc postanowiłam poszukać nowych pomysłów u kulinarnego guru. Po spędzonym czasie w internecie zrobiłam listę dań z dyni od Julii Wysockiej, które w tym sezonie koniecznie musisz przygotować. Spróbowałam już połowy i mogę powiedzieć tylko jedno: każde danie to osobne arcydzieło sztuki kulinarnej!

8 przepisów na dania z dynii.

Kurczak zapiekany z sosem dyniowym i pesto

Składniki

  • 6 ud z kurczaka
  • 0,5 kg dyni
  • 2 kromki białego chleba
  • 11 ząbków czosnku
  • 2 pęczki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 200 g sera pecorino
  • 7 orzechów brazylijskich
  • 4 gałązki bazylii

Przygotowanie
Dynię opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Umieść je w naczyniu do pieczenia. Wciśnij tam 10 ząbków czosnku w całości. Połóż umyte i wysuszone udka z kurczaka na wierzchu warzyw. Posiekaj 1 pęczek pietruszki i wsyp do naczynia. Udka doprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut.

W międzyczasie przygotujmy sos. Obierz i posiekaj pozostały ząbek czosnku. Zetrzyj ser. Połącz składniki, dodając orzechy, bazylię, pozostałą oliwę z oliwek i pietruszkę oraz kilka łyżek zimnej przegotowanej wody. Zmiel składniki w blenderze.

Pokrój kromki chleba na duże kawałki i ułóż je na gotowym naczyniu wraz z sosem pesto. W razie potrzeby posyp chleb oliwą z oliwek. Wstaw naczynie do piekarnika na kilka minut.

Dynie zapiekane z mięsem, warzywami i serem

Składniki

  • 2 dynie
  • 150g sera cheddar
  • 2 gałązki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 0,75 łyżeczki soli morskiej
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 200 g pomidorów w sosie
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 por
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,25 papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Dynie przekroić na pół, usunąć pestki i umieścić w naczyniu do pieczenia. Słone warzywa, zalać 4 łyżkami oliwy z oliwek i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220 ° C przez 30-40 minut.

W międzyczasie podgrzej 2 łyżki stołowe na patelni oliwy z oliwek z solą, kminkiem, kurkumą i cynamonem. Pokrój białą część pora i podsmaż na oleju i przyprawach, dodając posiekany czosnek i papryczki chili. Dodaj mieloną wołowinę na patelnię i podsmaż.

Gdy mięso mielone jest prawie gotowe, wlej pomidory z sosem. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Wypełnij dynie nadzieniem, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Kuskus z dynią, szalotką i korzeniem pietruszki

Składniki

  • 200 g kuskusu
  • 0,5 dyni
  • 5 szt szalotki
  • 1 marchewka
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 suszone morele
  • 3 gałązki mięty
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 6 szt goździków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 szczypta ziaren kardamonu
  • 4 szt anyżu
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka szafranu

Przygotowanie

Dynię, pietruszkę, szalotkę, czosnek obrać i grubo posiekać – wyłożyć na blasze pokrytą folią. Dodaj goździki, sól, liście laurowe, kardamon, cynamon, anyż i kurkumę. Składniki polać oliwą z oliwek i wymieszać. Włożyć do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10-15 minut.

Do kuskusu dodać szafran, sól i odrobinę oliwy z oliwek, polać wywarem warzywnym i przykryć. Usuń niepotrzebne przyprawy z warzyw: liść laurowy, cynamon i anyż. Dodaj grubo posiekane suszone morele. Przełóż warzywa na kuskus, delikatnie wymieszaj. Udekoruj naczynie miętą.

Zupa krem ​​dyniowy z kawiorem i śmietaną

Składniki

  • 300 g dyni
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka różowego pieprzu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 80 ml śmietanki
  • 4 łyżki sera topionego
  • sól dla smaku
  • 4 łyżki czerwonego kawioru

Przygotowanie

Dynię posiekać grubo, doprawić tymiankiem, różowym pieprzem, miodem i oliwą z oliwek. Piec na blasze pokrytej pergaminem w temperaturze 200 ° C przez pół godziny. Przełóż dynię do blendera, dodaj wywar warzywny i miksuj składniki. Wlej śmietanę i ponownie ubij składniki. Zupę przelać do miseczek, udekorować twarogiem i czerwonym kawiorem.

Pierś z kaczki z dynią i pomarańczą

Składniki

  • 300 g dyni
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek do smaku
  • sól dla smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • ocet balsamiczny do smaku

Przygotowanie

Dynię obrać i grubo posiekać. Dodaj do tego skórkę pomarańczową. Obierz pomarańczę z resztek skórki, pokrój na kawałki. Wyciśnij pozostały miąższ, podając sok dyni. Dodaj oliwę, sól, pieprz, tymianek, miód i ocet balsamiczny i wymieszaj.

Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem, naciąć ukośnie na skórze. Pierś z dyni włożyć do grilla lub naczynia do pieczenia i polać pozostałą marynatą. Gotuj najpierw w 200 ° C przez około 10 minut, następnie gotuj w 180 ° C przez kolejne 13 minut. Połóż pomarańczowe kawałki na wierzchu kaczki i warzyw i piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut.

Ryż z pieczoną dynią, kukurydzą i chili

Składniki

  • 200 g brązowego i czerwonego ryżu
  • 1 dynia
  • 0,5 zielonego chili
  • 1 kolba kukurydzy
  • 0,5 czerwonego chili
  • 1 garść pestek dyni
  • 3 łodygi zielonej cebuli
  • 1 limonka
  • 4 gałązki bazylii
  • 1 gałązka mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Obierz i grubo posiekaj dynię, dodaj sól, pieprz, syrop klonowy i oliwę z oliwek. Piec warzywo w temperaturze 230°C przez około 10-12 minut. Grilluj kukurydzę. Dodaj skórkę i sok z limonki, oliwę, papryczki chili, sól do ugotowanego ryżu i wymieszaj. Posiekaj bazylię i zieloną cebulę, dodaj do ryżu razem z suszonymi pestkami dyni i wymieszaj. Delikatnie pokrój ziarna kukurydzy, dodaj je do sałatki razem ze schłodzoną dynią.

Jajka z pieczarkami na naleśnikach dyniowych

Składniki

  • 1 szalotka
  • 300 g dyni
  • 1 garść liści sałaty
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 5  szt pieczarek
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Zetrzyj dynię na grubej tarce. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie. Smażyć do miękkości. W małym rondelku zagotować wodę, dodać ocet i ugotować jajko w koszulce. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową i ugotuj drugie jajko.

Podgrzej trochę więcej oliwy z oliwek na tej samej patelni. Do dyni dodać mąkę, sól i jajko, wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni. Dodaj trochę soli, pieprzu, oliwy z oliwek i octu do liści sałaty. Placki ziemniaczane układamy na talerzu, posypujemy pieczarkami, jajkiem w koszulce (solimy i otwieramy nożem żółtko). Przygotowane liście sałaty układamy na talerzu.

Kuskus z dynią i suszonymi morelami

Składniki

  • 1 kg kuskus
  • 0,5 kg dyni
  • 1 garść suszonych moreli
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżka kolendry
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,25 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Kuskus zalać wrzącym wywarem warzywnym, przykryć i odstawić do miękkości. Obierz i posiekaj dynię na grubo i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Dopraw solą, pieprzem, oliwą i miodem. Piec w 200°C do miękkości.

Posiekaj suszone morele, estragon, miętę i kolendrę. Wymieszaj składniki z kuskusem z oliwą z oliwek. Gotową dynię dodać do kuskusu i wymieszać.

Przepisy na dynie Julii Wysockiej mogą na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowane. Jednak podczas gotowania zdziwisz się, jak łatwe i szybkie się okazuje! Zaopatrz się w odpowiednie składniki i zacznij! Które danie lubisz najbardziej? Szaleję na punkcie ciepłej sałatki z dyni i kuskusu .

error: Treść zabezpieczona !!