W rondlu zagotuj wodę. Gdy woda będzie gotowa, dodaj liście laurowe. Gotuj przez trzy minuty. Następnie dodaj zmielony lub rozgnieciony czosnek. Przykryj rondel i wyłącz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 5 minut.
Po odcedzeniu herbaty można ją posłodzić miodem, a następnie wypić. Zaleca się picie dwóch filiżanek herbaty dziennie. Jedną filiżankę należy przyjmować rano na czczo, a drugą wieczorem. Proces ten można powtarzać przez dwa tygodnie. Proces ten można kontynuować, robiąc siedmiodniową przerwę, a następnie wracając do codziennego picia herbaty czosnkowej.
Liść laurowy może powodować mdłości, bóle głowy, biegunkę, senność i skurcze żołądka. Liście laurowe nie są zalecane dla kobiet w ciąży. W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków należy skonsultować się z lekarzem. Czosnek może powodować skutki uboczne.