Co zrobić aby czosnek nie kiełkował i nie gnił – ten sposób zdradziła mi moja babcia. Stosowany w naszej rodzinie od lat
Wszyscy pamiętamy chyba, jak czosnek przechowywały nasze babcie. Wysuszony i zapleciony w warkocze lub wieńce, wisiał w chłodzie spiżarni. Co jednak zrobić, jeśli warunki domowe nie pozwalają na taki sposób jego przechowywania?
Czosnek jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych, stosowanych jako charakterystyczna przyprawa niemal we wszystkich kuchniach świata. W kuchniach słowiańskich stosowany jest do przyprawiania mięs i wędlin, stanowi charakterystyczny składnik żurku, nie sposób zrobić bez niego kiszonych ogórków.
Ale czosnek występuje też w potrawach bardziej egzotycznych. W połączeniu z imbirem i sosem sojowym tworzy charakterystyczny smak dań kuchni chińskiej, wietnamskiej czy tajskiej.
Nie ma w tym nic dziwnego – poza walorami smakowymi, warzywo to posiada bogate właściwości zdrowotne. Jest bombą witaminową, a do tego pozwala zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
W sezonie przeziębieniowo-grypowym jest niezastąpiony! Warto nauczyć się metod przechowywania czosnku, żeby zabezpieczyć się przed jego gniciem czy kiełkowaniem.
Jak powstrzymać kiełkowanie czosnku?
Czosnek zawiera wiele substancji odżywczych, co sprawia, że w przypadku kontaktu główki z niewielką nawet ilością wilgoci, rozpoczyna się proces kiełkowania. Skiełkowany czosnek traci nie tylko wartości odżywcze, ale również smak i zapach. Dlatego warto przeciwdziałać temu procesowi.
Jedną z metod może być opalanie korzonków czosnku. Można to zrobić za pomocą zapalniczki, zapalarki do gazu bądź nad palnikiem kuchenki. Delikatne przypalenie miejsca, z którego wystraszają korzonki, zdecydowanie opóźnia kiełkowanie.
Ochrona przed wilgocią
Nawet niewielka ilość wilgoci doprowadzić może nie tylko do kiełkowania, ale również gnicia czy pleśnienia czosnkowych główek. Z tego względu warto zastosować metody przechowywania, ograniczające dostęp wilgoci.
Jedną z bardzo skutecznych metod jest przechowywanie czosnkowych główek w dużym, słoju, w warstwach przesypanych produktem o właściwościach higroskopijnych (pochłaniających wilgoć). Może to być gruba sól, ryż, mąka, trociny.
Czosnek układamy warstwami w słoju, przesypujemy wybranym produktem sypkim i tak na zmianę – ostatnią warstwę powinna stanowić substancja sucha. Słoik zakręcamy. W taki sposób można czosnek przechowywać aż do następnego roku, wyjmując ze słoja po jednej główce, kiedy jest nam potrzebna.