Co zrobić aby czosnek nie kiełkował i nie gnił – ten sposób zdradziła mi moja babcia. Stosowany w naszej rodzinie od lat

Wszyscy pamiętamy chyba, jak czosnek przechowywały nasze babcie. Wysuszony i zapleciony w warkocze lub wieńce, wisiał w chłodzie spiżarni. Co jednak zrobić, jeśli warunki domowe nie pozwalają na taki sposób jego przechowywania?

Czosnek jest jedną  z najpopularniejszych roślin uprawnych, stosowanych jako charakterystyczna przyprawa niemal we wszystkich kuchniach świata. W kuchniach słowiańskich stosowany jest do przyprawiania mięs i wędlin, stanowi charakterystyczny składnik żurku, nie sposób zrobić bez niego kiszonych ogórków.

Ale czosnek występuje też w potrawach bardziej egzotycznych. W połączeniu z imbirem i sosem sojowym tworzy charakterystyczny smak dań kuchni chińskiej, wietnamskiej czy tajskiej.

Nie ma w tym nic dziwnego – poza walorami smakowymi, warzywo to posiada bogate właściwości zdrowotne. Jest bombą witaminową, a do tego  pozwala zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.

W sezonie przeziębieniowo-grypowym jest niezastąpiony! Warto nauczyć się metod przechowywania czosnku, żeby zabezpieczyć się przed jego gniciem czy kiełkowaniem.

Jak powstrzymać kiełkowanie czosnku?

Czosnek zawiera wiele substancji odżywczych, co sprawia, że w przypadku kontaktu główki z niewielką nawet ilością wilgoci, rozpoczyna się proces kiełkowania. Skiełkowany czosnek traci nie tylko wartości odżywcze, ale również smak i zapach. Dlatego warto przeciwdziałać temu procesowi.

Jedną z metod może być opalanie korzonków czosnku. Można to zrobić za pomocą zapalniczki, zapalarki do gazu bądź nad palnikiem kuchenki. Delikatne przypalenie miejsca, z którego wystraszają korzonki, zdecydowanie opóźnia kiełkowanie.

Ochrona przed wilgocią

Nawet niewielka ilość wilgoci doprowadzić może nie tylko do kiełkowania, ale również gnicia czy pleśnienia czosnkowych główek. Z tego względu warto zastosować metody przechowywania, ograniczające dostęp wilgoci.

Jedną z bardzo skutecznych metod jest przechowywanie czosnkowych główek w dużym, słoju, w warstwach przesypanych produktem o właściwościach higroskopijnych (pochłaniających wilgoć). Może to być gruba sól, ryż, mąka, trociny.

Czosnek układamy warstwami w słoju, przesypujemy wybranym produktem sypkim i tak na zmianę – ostatnią warstwę powinna stanowić substancja sucha. Słoik zakręcamy. W taki sposób można czosnek przechowywać aż do następnego roku, wyjmując ze słoja po jednej główce, kiedy jest nam potrzebna.

Czosnek można również zabezpieczyć przed wilgocią, zanurzając w ciekłej parafinie. Po zastygnięciu parafina tworzy barierę ochronną. Przed użyciem wystarczy zdjąć warstwę parafiny, a następnie postępować tak, jak zwykle.

error: Treść zabezpieczona !!