Cytrynowe ciasto – pyszne domowe wypieki. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Oto ciasto idealne na rodzinną uroczystość, łatwe do przygotowania nawet dla kulinarnych laików.

Lekko kwaskowy cytrynowy smak doskonale komponuje się ze słodkim lukrem, a wilgotna konsystencja sprawia, że każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Oto potrzebne składniki:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • opcjonalnie kandyzowane owoce.

Na lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie woda.

Do miski wbijamy jajka, ubijamy je mikserem z cukrem. Dodajemy masło, skórkę startą z cytryny oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Mieszamy.

Następnie wsypujemy mąkę przesianą z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę. Możemy również dorzucić nieco kandyzowanych owoców, co doda ciastu trochę słodyczy.

Do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przelewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut.

Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody. Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto. Najlepiej serwować je, gdy lukier już trochę stwardnieje.

Dzięki temu, że jest wilgotne, ciasto zachowuje świeżość nawet po dwóch lub trzech dniach od przygotowania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!