Odkryłam sekret babci: łyżka cynamonu w kawie zmieniła moje życie.

Od zawsze zastanawiałam się, czemu moja babcia do swojej kawy zamiast cukru dodaje łyżeczkę cynamonu.

Odkąd odkryłam jego wpływ na zdrowie i witalność, również to praktykuję i polecam innym. W czasach, kiedy nie istniały jeszcze nowoczesne lekarstwa, nasi przodkowie korzystali z naturalnych metod leczenia. Cynamon, który nie tylko cudownie pachnie i smakuje, oferuje także mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Codzienne spożywanie cynamonu może mieć zbawienny wpływ na organizm:

  • obniża poziom cukru i cholesterolu,
  • kontroluje fluktuacje poziomu cukru,
  • wspomaga odchudzanie,
  • wzmacnia działanie przeciwutleniaczy,
  • poprawia krążenie,
  • redukuje sztywność mięśni,
  • wspomaga trawienie,
  • aktywuje mózg i może nawet opóźniać rozwój choroby Alzheimera.

Jest to prawdziwe panaceum!

W swoim składzie ma białka, węglowodany, błonnik, różne witaminy, minerały i kwasy omega. Najpopularniejszym sposobem korzystania z jego dobrodziejstw jest dodanie nieco mniej niż łyżeczki do porannej kawy.

Cynamon i kofeina to doskonała para w walce z nadmiarem tłuszczu, pobudzając przemianę materii, wspomagając trawienie i przyspieszając spalanie tłuszczu. Ta metoda była już znana setki lat temu.

W momentach osłabienia, niepokoju czy obniżonego nastroju, mieszanka kawy i cynamonu potrafi zdziałać cuda. Znana jest także starszym osobom jako środek, który wzmacnia pamięć i koncentrację.

Podczas zimy, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje, cynamon jest naszym sprzymierzeńcem, wzmacniając układ odpornościowy i zwiększając odporność na choroby. Z kolei mieszanka kawy z cynamonem doda energii i pomoże szybko stanąć na nogi.

Przeciw wypadaniu włosów, spróbuj mieszanki ciepłej oliwy z oliwek, miodu, mielonej kawy i cynamonu. Nakładaj na skórę głowy, a pobudzi to wzrost i wzmocni cebulki włosów.

Przy infekcjach pęcherza pomocna może być mieszanka miodu i cynamonu dodana do kawy, rozpuszczona w ciepłej wodzie.

error: Treść zabezpieczona !!