Mój mąż ma w zwyczaju zostawiać trochę kefiru w butelce. Do szklanki jest go za mało, a szkoda wylewać. Zaczęłam więc gotować różne smakołyki z tych resztek.
Po pierwsze smażyłam naleśniki , po drugie wypiekałam domowe ciasteczka cukrowe. Zaczynam podejrzewać, że to prawdziwy spisek domowników. Ponieważ małżonek zaczął częściej kupować kefir.
![]()
Ja oczywiście narzekam, ale chętnie wyrabiam kolejną porcję ciasta. On sam nie ma nic przeciwko delektowaniu się delikatnymi wypiekami. Chociaż ciasteczka są z cukrem, to są umiarkowanie słodkie. Do herbaty lub kakao w sam raz. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tych miękkich ciasteczek, radzę nie marnować kolejnej minuty.
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 100 ml kefiru
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ubij jajko z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Wlej kefir i olej słonecznikowy, dodaj sodę oczyszczoną (lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia) i 1-1,5 łyżeczki cukru waniliowego.

Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do płynnej mieszanki, ciągle mieszając ciasto. Powinna być miękka i elastyczna.

Ułóż ciasto na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ją w prostokątną lub okrągłą warstwę o grubości 1 cm i posyp cukrem i cukrem waniliowym.

Ponownie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby lekko wcisnąć do niego cukier. Warstwę pociąć na kwadraty o długości boku 2 cm.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć bloczki, pozostawiając między nimi niewielką odległość. Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Rumiane ciasteczka cukrowe – przestajesz wyciągać rękę dopiero po zjedzeniu ostatniego. Przepis świetnie pomaga, gdy pojawiają się nieoczekiwani goście, ale nie masz czym ich poczęstować. Możesz też zrobić szybką przekąskę jabłkową.