Z cukinii prawie wszystkie przepisy próbowałem, ale najbardziej moim ulubionym jest ta zapiekanka

Na wiosnę i lato nie zawsze chce się nam gotować obfite dania mięsne. Na ratunek przychodzą pełne wdzięku przepisy z warzywami. Jeden z nich to zapiekanka z cukinii .

Soczyste, pożywne i aromatyczne wypieki będą idealnym rozwiązaniem na śniadanie, obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg cukinii
  • 200 g mąki
  • 2-3 jajka
  • 100 g śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 50 g ziół

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie umyj cukinie. Jeśli są starsze, usuń z nich skórę. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, a następnie wyciśnij z niej sok.

Do sody dodaj 3-4 krople octu. Dodaj sodę do śmietany i pozostaw na 5 minut.

Aby nie tracić czasu, zetrzyj na drobnej tarce ser i posiekaj zioła.

Dodaj pieprz, sól i jaja kurze do kwaśnej śmietany. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ciasto.

Do gęstej masy dodaj cukinię, ser, zioła i wszystko dokładnie wymieszaj.

Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego ciasto. Piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas pieczenia – 40 minut.

Podziel się ze swoją rodziną z tym niesamowitym daniem! Smacznego!

Jeśli zdecydujesz się ugotować tą pyszną zapiekankę, nie zapomnij podzielić się pięknymi zdjęciami potrawy w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!