Z uwagi właśnie na delikatny smak jest warzywem, które z powodzeniem można łączyć z wieloma produktami. Choć sezon na cukinię przypada na drugą połowę lata, chcemy delektować się nią również przez pozostałą część roku.
Aby było to możliwe, proponujemy zamknięcie jej w słoikach w postaci przetworów. Do ich przygotowania wystarczą składniki łatwo dostępne, które na co dzień goszczą w kuchni. Z podanych niżej składników otrzymamy aromatyczną przekąskę w ilości 2 słoików o pojemności 500 ml.
Starannie umyj cukinię, pokrój ją drobno w kosteczkę i umieść w misce. Dodaj sól, pieprz, cukier i olej roślinny w podanych wyżej ilościach.
Rozdrobnij czosnek (przeciśnij przez praskę), posiekaj natkę pietruszki oraz papryczkę chili (w formie pierścieni) i dodaj do miski. Całość zalej octem, wymieszaj i pozostaw na 3 godziny, aby składniki puściły sok i przeszły wzajemnie swoim smakiem.
W garnku wyłożonym na dnie ręcznikiem umieść słoiki, zalej ciepłą wodą, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień (lub moc palnika) i gotuj przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki, upewnij się, że są szczelnie zamknięte i sok z nich nie wycieka, następnie obróć do góry dnem i pozwól im ostygnąć.