Szukam prostych i zdrowych przepisów, które zasmakują wszystkim domownikom i dzięki którym zadbam o ich zdrowie. Dzisiaj pokażę Wam bardzo prosty przepis na pyszną cukinię – chrupiącą, a bez użycia oleju!
Cukinie umyj, a potem pokrój w plastry. Młodych cukinii nie musisz obierać ze skórki. Aby przygotować panierkę, wsyp mąkę, sól i pieprz do plastikowej torebki.
Cukinię włóż do torebki, zakręć ją tak, by w środku było powietrze. Następnie tak potrząsaj torebką, by wszystkie plasterki warzywa pokryły się panierką.
Włącz piekarnik i posmaruj blachę olejem, ale jest on opcjonalny. Ułóż cukinię na blasze do pieczenia, włóż blachę do piekarnika i piecz warzywo przez ok. 15-20 minut. Pamiętaj o tym, by w międzyczasie obrócić plasterki na drugą stronę.
Sos przygotujesz na bazie śmietany (albo majonezu). Dodaj do niej mieszankę ulubionych ziół oraz posiekany czosnek. I możesz już serwować danie, smacznego!