Jak przygotwać pyszną cukinię w piekarniku. Lepszego sposobu nie znam.

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, a wszyscy członkowie mojej rodziny także ją uwielbiają. Lubię tę porę roku, gdy trwa sezon na cukinię i mogę przyrządzać ją w kuchni na różne sposoby.

Szukam prostych i zdrowych przepisów, które zasmakują wszystkim domownikom i dzięki którym zadbam o ich zdrowie. Dzisiaj pokażę Wam bardzo prosty przepis na pyszną cukinię – chrupiącą, a bez użycia oleju!

SKŁADNIKI:

  • 2 małe cukinie
  • pół szklanki śmietany 12-18%
  • pół szklanki mąki
  • 2-3 ząbki czosnku, w zależności od preferencji
  • mieszanka ulubionych ziół
  • olej roślinny
  • sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cukinie umyj, a potem pokrój w plastry. Młodych cukinii nie musisz obierać ze skórki. Aby przygotować panierkę, wsyp mąkę, sól i pieprz do plastikowej torebki.

Cukinię włóż do torebki, zakręć ją tak, by w środku było powietrze. Następnie tak potrząsaj torebką, by wszystkie plasterki warzywa pokryły się panierką.

Włącz piekarnik i posmaruj blachę olejem, ale jest on opcjonalny. Ułóż cukinię na blasze do pieczenia, włóż blachę do piekarnika i piecz warzywo przez ok. 15-20 minut. Pamiętaj o tym, by w międzyczasie obrócić plasterki na drugą stronę.

Sos przygotujesz na bazie śmietany (albo majonezu). Dodaj do niej mieszankę ulubionych ziół oraz posiekany czosnek. I możesz już serwować danie, smacznego!

Mam nadzieję, że tym przepisem udowodniłam Ci, jak pyszna i prosta w przygotowaniu jest cukinia. I jak tu jej nie lubić?

error: Treść zabezpieczona !!