Cukinia w cieście stała się hitem u mnie na imieninach. Każdy musi spróbować tak przyrządzonej.

Cukinia to warzywo pełne wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy, potas, żelazo i magnez, a im młodsza, tym smaczniejsza i zdrowsza.

Cukinia smażona w cieście to doskonała i szybka przekąska, ale może być też świetnym daniem obiadowym dla wegetarian i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię.

Składniki: 

  • 2-3 młode, jędrne cukinie
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj i pokrój w około centymetrowe plasterki lub paski. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę albo zetrzyj na małych oczkach tarki.

Przygotuj ciasto, mieszając jogurt z jajkami, dodaj czosnek, pieprz i sól. Możesz też użyć ulubionych przypraw, np. odrobiny oregano, czy majeranku. Dodaj tyle mąki, by ciasto stało się podobnie gęste, co ciasto na naleśniki i nie było w nim grudek.

Obtocz kawałki cukinii najpierw w samej mące, następnie zanurz w cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia się z obu stron.

Po ściągnięciu z patelni możesz odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!