Przepis jest świetny nie tylko pod względem smakowym, ale i estetycznym i zdrowotnym – warzywa nie są smażone, zachowają dużo cennych składników. Taka przekąska jest niezwykle łatwa i dość szybka w przyrządzeniu.
Zachwyci domowników i Twoich gości. Wystarczy trzymać się proporcji składników i kroków wykonania, a będziesz zachwycona/y przepisem!
Pokrój cukinię na bardzo cienkie plasterki. Jeśli masz bardzo grube cukinie, przekrój plastry dodatków na połówki. Wybieraj sztuki bez pestek w środku, dlatego cienkie, młode cukinie sprawdzą się tu najlepiej.
Włóż plasterki do miski i posyp łyżeczką soli. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Marchewkę obierz, pokrój w drobne słupki. Jeśli masz tarkę do tarcia na koreański sposób, to jej użyj. Podobnie jak cukinię, posól marchewkę w osobnym naczyniu i odstaw na 30 minut.
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem. Dodaj to mieszanki obu rodzajów papryki w proszku.
Z zasypanych solą warzyw odlej sok, który puściły. Następnie wymieszaj marchewkę z cukinią i polej marynatą. Rozgrzej olej na patelni i zalej gorącym warzywa.