Coś lekkiego i pysznego do popołudniowej kawy. Każdy będzie chciał spróbować ten kulinarny hit.

W pierwszej kolejności przygotuj krem. W dużej misce połącz 200ml mleka, żółtka, kaszę mannę, cukier waniliowy i zwykły cukier. Ubij mikserem na gładką masę. W garnku zagotuj pozostałe mleko i dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę. Gotuj, aż krem zgęstnieje. Mieszankę przelej do miski, zakryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie przygotuj ciasto. Mąkę połącz w misce z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. W trzecim naczyniu ubij żółtka z dodatkiem cukru. Dodaj do nich letnią wodę oraz mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i dodaj pianę z białek.

Całość przełóż na blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 36cm posmarowaną masłem bądź olejem i posypaną delikatnie mąką. Rozprowadź ciasto równomiernie i postukaj blachą o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ostudź.

Wcześniej przygotowany krem ubij za pomocą miksera z masłem. Wyłóż masę na upieczony biszkopt. Przygotuj polewę, rozpuszczając czekoladę w gorącej śmietanie.  Tak przygotowaną polewą pokryj całe ciasto. Wstaw je do lodówki, aby wszystkie warstwy się ze sobą połączyły.

Ciasto dla dekoracji możesz ozdobić startą czekoladą. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!