Ciasto z patelni na szybko dla zapracowanych. Smacznie i szybko. Prawdziwe odkrycie kulinarne.

Niesamowicie prosty przepis na ciasto, które sprawdzi się idealnie niemal w każdej sytuacji. Niezapowiedziani goście? Brak czasu, brak inwencji twórczej? A może chcesz zabłysnąć przed znajomymi?

Sprawdź przepis poniżej, wypróbuj go i ciesz się pysznym deserem! To nie jest tradycyjne ciasto. Nie trzeba zagniatać i wyrabiać godzinami ciasta!

Składniki
Na ciasto:

  • 150 gram mąki pszennej;
  • 3 jajka;
  • 150 gram cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 180 ml mleka;
  • 1 torebka cukru waniliowego;
  • 70 ml bezwonnego oleju roślinnego;

Na nadzienie:

  • 400 gram gęstej śmietany;
  • 200 gram gotowanego skondensowanego mleka;

ewentualnie można dodać:

  • 100 gram suszonych śliwek;
  • 100 gram orzechów włoskich;
  •  czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

Wyciągnij miskę. Wrzuć do niej mąkę pszenną, dodaj dużą łyżeczkę proszku do pieczenia lub dwie mniejsze. Dokładnie wymieszaj, a następnie przecedź przez sito z drobnymi dziurkami. Do tego dodaj cukier waniliowy, cukier zwykły i wbij jajka.

Miksuj składniki mikserem około 3-4 minut. Następnie dodaj mleko i olej roślinny, Ponownie wymieszaj składniki, tak, żeby dobrze się połączyły, ale nie rób tego za długo. Taką masę wlewaj chochlą na rozgrzaną patelnię, wcześniej posmarowaną olejem roślinnym, jak zwykłe naleśniki.

Uwaga: możesz użyć do tego patelni do naleśników! Pamiętaj, żeby smażyć nasze placki z obydwu stron, a także, żeby nie stawiać patelni na dużym ogniu.

Nie przyśpieszy jego smażenia, a może spowodować przypalanie się naszego placka. Niech nasz „naleśnik” ślicznie się zarumieni z każdej strony.

Następnie wsyp orzechy włoskie na patelnie i podsmaż je odrobinę. Nie dolewaj do nich oleju. niech się delikatnie przyrumienią. Wyłóż je na deskę do krojenia i posiekaj dokładnie. Zamiast tego możesz użyć blendera.

Nie muszą być jednakowej wielkości. Jedne mogą być bardzo drobne, niemalże okruszki, inne troszkę większe. Jeśli używasz śliwek, pokrój je na malutkie kawałeczki.

Naleśniki pozostawiamy do ostygnięcia. Można przykryć je, żeby pozostały ciepłe. Uwaga, żeby się nie spociły i niezamokły. Aby tego uniknąć, należy od czasu do czasu je odkrywać, aby pozwolić uciec parze, która będzie się zbierać pod przykryciem.

Przygotowanie kremu:

Do gotowanego skondensowanego mleka dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany. dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę śmietany. Ponownie wymieszaj. Nasz krem jest gotowy!

Układaj placki jeden po drugim, przekładając je kremem. Staraj się układać naleśniki równo. Do kremu co warstwę lub kilka można dodawać orzechy i śliwki. Boki posmaruj kremem, po czym obsyp je orzeszkami.

Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Na koniec zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch. Ciasto jest gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!