Ciasto drożdżowe z lodówki to świetna alternatywa dla standardowego przepisu – proste, szybkie wykonanie i smakowa satysfakcja gwarantowana. Wypróbuj w swojej kuchni, a z pewnością nie pożałujesz!
Ciasto drożdżowe dla wielu może okazać się nie lada wyzwaniem – idealne proporcje, a do tego sporo czasu na jego przygotowanie i wypieczenie. Jeśli więc goni Cię czas, a chcesz stworzyć słodką przekąskę dla swoich gości, wystarczy, że sięgniesz po te składniki:
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w rondelku z ciepłym mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopioną margarynę, sól, cukier i jajka.
Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy składniki stworzą już jednolitą masę – zagnieć swoje ciasto i tak przygotowane zawiń delikatnie w folię lub włóż do plastikowej torebki.
Takie ciasto sprawdzi się nie tylko do ciasta drożdżowego – możesz je wykorzystać także na bułeczki czy inne słodkie ciasto.