Korzystam z tego przepisu od lat: Domowe ciasto drożdżowe na szybko, z lodówki.

Masz w domu łakomczuchów? A może to Ty jesteś miłośnikiem słodkości i pysznych ciast? Ktokolwiek by nim nie był – z pewnością pokocha ten przepis całym kulinarnym sercem!

Ciasto drożdżowe z lodówki to świetna alternatywa dla standardowego przepisu – proste, szybkie wykonanie i smakowa satysfakcja gwarantowana. Wypróbuj w swojej kuchni, a z pewnością nie pożałujesz!

Ciasto drożdżowe dla wielu może okazać się nie lada wyzwaniem – idealne proporcje, a do tego sporo czasu na jego przygotowanie i wypieczenie. Jeśli więc goni Cię czas, a chcesz stworzyć słodką przekąskę dla swoich gości, wystarczy, że sięgniesz po te składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 50g drożdży,
  • 100g margaryny (np. Kasia),
  • 700-750g mąki pszennej.

Składników nie jest wiele, a wykonanie tego ciasta jest naprawdę banalnie proste – jak je przygotować?

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w rondelku z ciepłym mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopioną margarynę, sól, cukier i jajka.

Do tej masy dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy składniki stworzą już jednolitą masę – zagnieć swoje ciasto i tak przygotowane zawiń delikatnie w folię lub włóż do plastikowej torebki.

Pamiętaj, że to nie jest standardowy przepis na ciasto drożdżowe – w tym przypadku schowaj swoje ciasto do lodówki! Po minimum 2 godzinach chłodzenia możesz zabrać się za pieczenie.

Takie ciasto sprawdzi się nie tylko do ciasta drożdżowego – możesz je wykorzystać także na bułeczki czy inne słodkie ciasto.

Tak przygotowane ciasto możesz przechowywać do tygodnia w lodówce – dzięki temu w każdej chwili masz gotową podstawę do swoich wypieków.

error: Treść zabezpieczona !!