Goście chwalą i proszą o ten przepis. Jak zrobić najpyszniejszy czekoladowy sernik bez pieczenia.

Czekoladowy sernik ma zasadniczą zaletę – nie musisz go piec!

W podstawie znajdują się ciasteczka czekoladowe, a element wykonania tego cudownego deseru, który zajmuje najwięcej czasu jest schłodzenie go w lodówce.

Ciasto jest niezwykle delikatne o jedwabiście kremowej konsystencji. Gwarantuje zachwyty rodziny i znajomych na każdym spotkaniu, bo po prostu nikt nie jest w stanie mu się oprzeć.

Składniki, które potrzebujesz do wykonania ciasta to:

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 100g masła
  • 200ml śmietanki 30%
  • 400g twarogu śmietankowego (w wiaderku)
  • 150g cukru pudru
  • 400g czekolady mlecznej

Zacznij od rozdrobnienia ciastek, możesz w tym celu posłużyć się blenderem. Następnie rozpuść masło i w jednej misce wymieszaj je ze zmielonymi herbatnikami.

Tak przygotowaną masę przełóż do wybranej przez siebie formy do ciasta i rozprowadź ją po jej dnie. Wstaw formę do lodówki, niech masa spędzi tam przynajmniej pół godziny.

W między czasie wymieszaj twarożek, użyj do tego miksera, a następnie dodaj do niego cukier puder.

Rozpuść czekoladę (250g) oraz ubij połowę śmietany i wymieszaj te składniki z twarogiem. Gotowy krem przełóż do foremki i rozłóż równomiernie na herbatnikach.

Na koniec zajmij się polewą. W tym celu rozpuść resztę czekolady i wymieszaj z pozostałą śmietanką.

Pyszną polewę przelej na ciasto i gotowy deser ponownie włóż do lodówki. Tym razem powinien w niej spędzić około 4 godziny.

Przed zaserwowaniem ciasta możesz jeszcze udekorować je kawałkami czekolady lub posypać kakao.

error: Treść zabezpieczona !!