Przygotowując ciasto wybierz najlepiej świeże i młode warzywa, a pomiędzy warstwami możesz użyć swoje ulubione warzywa, pomidory, ogórki, bakłażany. Do wyboru, do koloru!
Cukinię należy umyć i pokroić w cienkie plastry. wkładamy je do miski i przyprawiamy. Plastry następnie zostawiamy w misce na około 10 minut.
Po tym czasie cukinię układamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i kiedy urządzenie jest gotowe, wkładamy do niego naszą cukinię. Kiedy stanie się ona miękka i lekko rumiana oznacza to, że jest gotowa.
Posiekaj zioła i rukolę, czosnek przepuść przez praskę i wszystko wrzuć do miseczki z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy sól i przyprawy. Składniki w miseczce mieszamy.
Powtarzamy to, aż plastry cukinii na naszym „torcie” się nie skończą. Po tych czynnościach można zjeść od razu, ale dla lepszego efektu włóż je do lodówki i chwilę odczekaj.