Jeżeli jednak potrzebujesz szybkiego w przygotowaniu i smacznego deseru, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zrobiony jest na bazie kupnego ciasta francuskiego i z powodzeniem zastąpi klasyczne wietrzniki.
Ciasto francuskie umieszczamy na papierze do pieczenia. Następnie kroimy je na kwadraciki. Z jednego arkusza ciasta francuskiego powinno wyjść 12 kwadracików.
Smakujemy je mlekiem (w tym celu warto użyć łopatki do smarowania) i wstawiamy do piekarnika. 180°C na 15-20 minut.
W tym samym czasie budyń ubijamy z zimnym mlekiem. Jeżeli używamy klasycznego budyniu, po ugotowaniu należy przykryć go folią aluminiową i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę również musimy ubić i połączyć ją z ostudzonym budyniem.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół. Krem układamy na kwadraciku za pomocą woreczka cukierniczego, a następnie układamy wierzch ciasta.
Możemy również dodać owoce. Idealnie sprawdzą się karmelizowane jabłka.
Żeby je zrobić wystarczy pokroić jabłko w kostkę, masło rozpuścić na patelni, następnie dodać cynamon, cukier i jabłka – wymieszać.
Kiedy jabłka będą już miękkie, najpierw kładziemy je na ciasto, a dopiero później warstwę kremu.