Ten przepis to prosty i sprawdzony sposób na zaspokojenie zachcianek każdego, a dodatkowo wykonasz go w jedyne 15 minut.

Dobrze jest eksperymentować w kuchni. Sprawdzać nowe przepisy, próbować i testować wymyślne dania.

Jeżeli jednak potrzebujesz szybkiego w przygotowaniu i smacznego deseru, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.  Zrobiony jest na bazie kupnego ciasta francuskiego i z powodzeniem zastąpi klasyczne wietrzniki.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Możemy dodać również:

  • pokrojone jabłka
  • cynamon
  • masło
  • cukier

Przygotowanie:

Ciasto francuskie umieszczamy na papierze do pieczenia. Następnie kroimy je na kwadraciki. Z jednego arkusza ciasta francuskiego powinno wyjść 12 kwadracików.

Smakujemy je mlekiem (w tym celu warto użyć łopatki do smarowania) i wstawiamy do piekarnika. 180°C na 15-20 minut.

W tym samym czasie budyń ubijamy z zimnym mlekiem. Jeżeli używamy klasycznego budyniu, po ugotowaniu należy przykryć go folią aluminiową i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę również musimy ubić i połączyć ją z ostudzonym budyniem.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy na pół. Krem układamy na kwadraciku za pomocą woreczka cukierniczego, a następnie układamy wierzch ciasta.

Możemy również dodać owoce. Idealnie sprawdzą się karmelizowane jabłka.

Żeby je zrobić wystarczy pokroić jabłko w kostkę, masło rozpuścić na patelni, następnie dodać cynamon, cukier i jabłka – wymieszać.

Kiedy jabłka będą już miękkie, najpierw kładziemy je na ciasto, a dopiero później warstwę kremu.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!