Ciasto „Trzy szklanki” – Genialnie prosty i szybki przepis. Wręcz rozpływa się w ustach.

Idealnie prosty przepis na ciastko do porannej kawy.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szklanka kefiru
  • szklanka pszennej mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka sody
  • łyżka kakao
  • jajko (kurze)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 350 g kwaśnej śmietany

Kefir mieszamy z sodą. W drugim znacznie większym naczyniu umieszczamy jajko, cukier i sól.

Po odpowiednim wymieszaniu dodajemy olej roślinny, kontynuując wcześniejszą czynność. Po zmieszaniu składników dodajemy kefir, nie przerywając mieszania.

Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki i kakao do powstałej masy i ponowne wymieszanie składników. 

Formę przykrywamy pergaminem i smarujemy masłem. Wlane ciasto pieczemy przez 30-35 min w temp. 180C. W tym czasie przygotowujemy krem, mieszając śmietanę i cukier puder.

Kiedy ciasto ostygnie, odcinamy boki i górę. Pozostałość kroimy na dwie części. Dolną część smarujemy śmietaną, po czym kładziemy na nią ponownie górny element, który również smarujemy, nie zapominając o umieszczeniu masy ze śmietany również na bokach.

Pozostałych fragmentów ciasta po wcześniejszym zmieleniu można użyć jako dekoracji.

error: Treść zabezpieczona !!