Ciasto „Paul Robeson” – Zakochałam się w tym cieście. Obłędny smak. Proste i smaczne

Ciasto stworzone na cześć amerykańskiego piosenkarza i działacza społecznego. Paul Robeson był właścicielem wspaniałego basowo- barytonowego głosu, o którym po dziś dzień pamiętają miłośnicy muzyki.

Ciasto jest wręcz nieziemskie. Miękkie, puszyste i niezwykle delikatne. Zachwycisz nim wszystkich gości, z powodzeniem podasz jako podwieczorek, ale i wykwintny dodatek świątecznego stołu. Koniecznie musisz spróbować tego czekoladowego ciasta!

Składniki:

  • 300 g uniwersalnej mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 80 g masła (pod żadnym pozorem nie zastępuj go margaryną)
  • szklanka kefiru
  • 2 łyżki gorzkiego, wysokogatunkowego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g cukru waniliowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 600 g słodkiej, bardzo tłustej śmietany- min 32%
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g obranych orzechów włoskich

Śmietanę wstaw do lodówki, powinna być mocno schłodzona. Wszystkie pozostałe składniki doprowadź do temperatury pokojowej, pozostawiając je na wierzchu na minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy.

Sposób przygotowania:

Do głębokiej miski przesiej mąkę i łyżeczkę sody oczyszczonej, dosyp kakao i wymieszaj. Masło rozpuść w małym garnuszku. Pilnuj by się nie przypaliło.

Do drugiej miski wbij jajka, ubijaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając cukier biały i waniliowy (lub ekstrakt). Dodaj roztopione masło i wymieszaj na jednolitą masę.

Dolej kefir i ponownie ubij składniki. Połącz zawartość miski z suchymi składnikami w misce drugiej.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pergamin lekko natłuść olejem roślinnym lub masłem. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika na 45 do 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Od ostudzonego biszkoptu odetnij ostrym nożem górną warstwę (około 2 cm), a pozostałą część pokrój wzdłuż na trzy równe części. Warstwę górną posiekaj w drobną kostkę.

Śmietanę ubijaj w mikserze, stopniowo dodawaj cukier puder. Gdy będzie już gęsta, dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj, by śmietana nie opadła. Posmaruj spód ciasta kremem śmietanowym, przykryj kolejną warstwą ciasta i powtórz czynność.

Śmietaną wysmaruj także boki biszkoptów i sam wierzch. Całość posyp posiekanym wcześniej biszkoptów.

Wstaw do lodówki na minimum godzinę, by śmietana dobrze stężała. Możesz udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!