Ciasto Milka – Niesamowicie soczyste ciasto gotowe w 15 minut – Niezrównany smak.

Doskonały deser nie tylko do niedzielnej kawy. To ciasto jest bardzo smaczne i można je szybko i łatwo przygotować.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka babci
  • 1 szklanka kawy
  • 5 jajek
  • 1 proszek do pieczenia

Nadzienie:

  • dżem morelowy (ok. 3 dl)
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 250 g czekolady Milka (mleczna)

Opcjonalnie:

  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Najpierw parzymy filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej i pozwalamy jej ostygnąć. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do większej miski i ubijamy ręczną trzepaczką na gładką masę , którą wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia.

To proste i szybkie, nie ma potrzeby rozdzielania jajek, po prostu wszystko mieszamy. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po schłodzeniu zalewamy ciasto kawą, a następnie smarujemy konfiturą morelową. Do garnka wlewamy śmietankę, czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Gotuj, aż lukier zgęstnieje. Po wyjęciu z ognia pozostaw do ostygnięcia i polej na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do zestalenia.

Jeśli chcesz, możesz przed podaniem polać rozpuszczoną gorącą czekoladę. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!