Odkryj Babci Sposób: Ten Sekret z Ocotem Zmieni Twoje Życie – Niewielu Wie.

Przepis na puszyste, miękkie ciasto według receptury babci, które dzieci uwielbiają spożywać na śniadanie lub jako przekąskę. Sekret tej wyjątkowej potrawy leży w dodaniu octu.

Jak przygotować:

  1. Zacznij od wsypania mąki do głębokiej miski.
  2. W drugiej misce, nalej ciepłe mleko, a następnie dodaj cukier i sól. Wbij jajko i dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką.
  3. Do mieszanki mlecznej wsyp drożdże i starannie połącz ze sobą składniki. Następnie, w mące utwórz dołek i do niego wlej przygotowaną mieszankę drożdżową.
  4. Używając szpatułki, połącz składniki, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i przełóż ciasto na stół.
  5. Wmasuj miękkie masło w ciasto, a później polej je octem, mieszając kolejny raz.
  6. Posmaruj miskę olejem, umieść w niej ciasto, przykryj folią i ręcznikiem, odstawiając na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu ciasta, wypuść z niego powietrze i rozłóż na stole, formując duże koło. Posmaruj ciasto miękkim masłem i złóż na trzy części.
  8. Pokrój ciasto na sześć równych kawałków, zrób z nich rolki i połącz ich końce.
  9. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
  10. Po tym czasie, posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka i mleka, posyp mak, a następnie umieść na blachę w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  11. Pieczenie trwa 30 minut. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia i serwuj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 8 g suszonych drożdży
  • 30 g masła + dodatkowe 30 g
  • 80 g cukru granulowanego
  • 400 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • Dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, mak

Smacznego życzymy!

error: Treść zabezpieczona !!