Ciasto kefirowe z bananem i czekoladą. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki półgrubej
  • 500 ml kefiru
  • 180-200 g cukru
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • gorąca czekolada

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • cienki plasterek masła
  • posypać startą czekoladą lub mielonymi orzechami

Proces przygotowania

Rozgnieść banany widelcem. Dodać jajka, kefir, olej i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Czekoladę pokroić na kawałki i na koniec wymieszać z ciastem. Ciasto wylewamy na blachę (30×40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190-200°C na złoty kolor.
Masło, czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietaną o temperaturze pokojowej. Na ostudzoną bułkę wyłożyć lukier i posypać wybraną posypką.

error: Treść zabezpieczona !!