
Przygotuj śmietankę: Wymieszaj żółtka, cukier, mąkę i skrobię. Dodaj 100-200 ml mleka i mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka.

Dodaj resztę mleka, wymieszaj i przelej do garnka. Postaw na ogień.

Śmietanę gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i zaczną pojawiać się bąbelki. Mieszaj do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.

Zdejmij krem z gazówki. Dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja.

Pokrój banany na cienkie plasterki.

Weź naczynie, nasmaruj dno głębokiej miski odrobiną kremu.

Następnie ułóż warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą kremu.

Ułóż warstwę plasterków banana i pokryj je kremem.

Powtarzaj poprzednie kroki, aż miska będzie pełna lub składniki znikną.

Deser przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na 8 godzin, wtedy deser będzie najlepiej smakował – jeśli nie masz czasu, zostaw go na co najmniej godzinę.
