Wychodzi przepysznie: Ciasto jajeczne z serem i zielona cebulka – szybki sycący posiłek.

Ciasto jajeczne z serem i zielona cebulka to idealny sposób na szybki, a przy tym sycący posiłek.

Chrupiące brzegi ciasta i miękkie, aromatyczne nadzienie zachwycą każdego domownika. Tak przygotowany posiłek możesz zjeść na obiad, kolację, lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Potrzebne składniki:

Na ciasto

  • 200 g maki pszennej luksusowej
  • jedno żółtko dużego jajka
  • 100 g dobrze schłodzonego masła (najlepiej z zamrażarki)
  • 1/,4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kopiata łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Na nadzienie

  • 2 duże jajka ugotowane na twardo
  • 2 ulubione serki topione schłodzone uprzednio w zamrażarce
  • duży pęczek świeżego szczypiorku

Dodatkowo

  • 2 łyżki mleka lub śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy
  • 4 duże jajka

Sposób przygotowania:

Przygotuj wysoką miskę, przesiej do niej mąkę pszenną, dodaj odrobinę soli i sodę oczyszczoną, po czym wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki. Schłodzone masło pokrój w kostkę. Jeśli było trzymane w zamrażarce, możesz je także zetrzeć na tarce. Dodaj do maki i dłońmi zagnieć ze składników kruszonkę.

Do kruszonki dolej dwie łyżki stołowe zimnej wody oraz żółtko z jednego jajka. Szybkimi rękami zagnieć ciasto. Możesz regulować ilość wody i maki, gdy ciasto będzie się zbytnio kleić albo będzie zbyt suche. Powinno być gładkie, jednolite i z łatwością odchodzić od dłoni.

Uformowane w kulę ciasto umieść w plastikowym woreczku lub zawiń folią spożywczą, następnie włóż do lodówki na około pół godziny.

Pęczek szczypiorku dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz przy po mocy papierowego ręcznika i drobno posiekaj. Ugotowane wcześniej jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Połącz szczypiorek z jajkami.

Ciasto wyjmij z lodówki i cienko rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Dopasuj kształt do swojej formy do pieczenia. Najlepiej będzie użyć tortownicy o średnicy około 26 cm. Ciasto powinno być większe, niż forma, by można było nim wykleić również jej boki.

Zetrzyj mocno schłodzone serki topione na tarce. Równomiernie rozprowadź je na cieście umieszczonym w formie do pieczenia. Na wierzch serków wysyp jajka ze szczypiorkiem. Surowe jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli i ulubione przyprawy oraz mleko lub śmietanę.

Wymieszaj trzepaczką albo widelcem. Taką mieszanką zalej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z ciastem i zapiekaj przez około 30 minut. Wyjmuj z formy i krój dopiero po dokładnym ostudzeniu.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!