Niezrównany smak: Ciasto jabłkowe z czekoladą – Niesamowicie soczyste, gotowe w 15 minut.

Pyszne ciasto z jabłkami i czekoladą. Próbowaliśmy już wielu deserów jabłkowych, ale dla nas to ciasto to absolutne odkrycie kulinarne!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 tartej czekolady
  • 2 jabłka
  • cukier waniliowy i cynamonowy
  • 2 łyżki kakao

Lukier:

  • Czekolada mleczna
  • tłuszcz (olej, masło)

Do dekoracji:

  • Owoce
  • Tarta czekolada

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z cukrem.

Dodaj mleko i olej, wymieszaj. Do ciasta dodajemy również startą czekoladę, kakao i przesianą mąkę. Wszystko dobrze miksujemy . Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka z grubsza zetrzeć, wycisnąć sok i wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonowym.

Jabłka wyłóż bezpośrednio na ciasto lub podczas tworzenia wymieszać razem ze wszystkimi składnikami, to zależy od Ciebie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut (uwaga, każdy piekarnik piecze inaczej).

Polej lukrem. Lukier możesz przygotować według własnego gustu. Rozpuszczam czekoladę w kuchence mikrofalowej z odrobiną oleju.

Pyszna jest też polewa z bitej śmietany i gorącej czekolady. Na koniec udekoruj ciasto wg własnych upodobań. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!