Kiedy zapraszam gości, kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię coś, co przebije nawet wietrzniki: Każdy chce ten przepis.

Doskonały i zupełnie prosty pomysł z ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki. Jest pyszny, szybki i fantastycznie smaczny, zdecydowanie spróbuj.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (kupiłem schłodzony w Lidlu)
  • 1 paczka budyniu waniliowego (budyń kładę bez gotowania)
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki do ubijania

Opcjonalnie:

  • Pokrojone jabłka
  • Cukier
  • Masło
  • Cynamon

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty za pomocą wałka do ciasta.

Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Budyń ubić bez gotowania w zimnym mleku. Jeśli gotujemy z klasycznego budyniu, po ugotowaniu przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. Śmietanę też ubijamy i łączymy obie substancje.

Upieczone ciasto kroimy w środku.

Krem nałożyć na połowę za pomocą woreczka cukierniczego, ułożyć górną część ciasta i gotowe.

Jeśli chcesz dodać warstwę owoców, polecamy karmelizowane jabłko. Jabłka pokroić w kostkę.

Rozpuść masło na patelni.

Dodaj jabłka, cukier, cynamon. Dobrze wymieszaj.

Gdy jabłka zmiękną, nałóż warstwę jabłek na pokrojone ciasto francuskie.

Następnie nakładamy kremówkę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Podajemy. Zamiast owoców możemy wybrać tylko bitą śmietanę z usztywniaczem i nutellą jako nadzienie. Wszystkie trzy wersje deseru są wielkim sukcesem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!