Dla niespodziewanych gości: Wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika – Pyszne ciasto dwukolorowe w kilka chwil.

Pyszne i szybkie dwukolorowe ciasto

W celu przygotowania dwukolorowego ciasta należy przygotować następujące składniki:

  • masło do wysmarowania blachy,
  • 3 całe jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100ml oleju roślinnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 350g maki pszennej,
  • 2 łyżki stołowe kakao oraz 2 łyżki stołowe wody,
  • wanilia do smaku,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj olej oraz mleko. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sitko do miski.

Całość dokładnie wymieszaj. Mieszaj aż do uzyskania efekty gdy masa stanie się jednolita. Gotową masę podziel na dwie części.

W szklance wymieszaj wodę z kakao i dodaj do jednej części masy.

Następnie dokładnie wymieszaj część masy do której zostało dodane kakao. Blaszkę lub tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem, a na jej środku postaw szklankę odwróconą do góry dnem.

Następnie jednocześnie przelej obydwie części masy na blaszkę. Jasną z jednej strony, ciemną z drugiej. W ten sposób po upieczeniu uzyskamy dwukolorowe ciasto.

Masę można również na przemian przelewać od środka na blaszkę bez użycia szklanki wtedy po upieczeniu uzyskamy efekt zebry. Ciasto należy piec w nagrzanym piekarniku do momentu suchego patyczka.

error: Treść zabezpieczona !!