Mąka, cytryny, jajka, kefir… pyszne ciasto ciasto cytrynowo-kefirowe raz dwa na stole. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Cytrynowe ciasto na kefirze, pokryte lukrem to bardzo prosty deser do popołudniowej kawki.

Dziecinnie prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny! Jest idealnie wysoki, puszysty i bardzo smaczny! Koniecznie wypróbuj, nie zajmie Ci to dużo czasu!

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 1,5 cytryny
  • 3 jajek
  • sól do smaku
  • 200 g cukru
  • 200 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Umyj jedną cytrynę, pokrój na kawałki i posiekaj w blenderze.

Posól jajka, ubij. Następnie dodawaj porcjami cukier, kontynuuj ubijanie.

Dodaj łyżkę sody do szklanki kefiru(o temperaturze pokojowej), odczekaj minutę i dodaj do jajek.

Dodaj także olej do płynnej mieszanki. Następnie kontynuuj ubijanie stopniowo dodając mąkę, aż do uzyskania półpłynnego ciasta. W tym momencie dodaj puree z cytryny.

Ciasto wylej do foremki (posmarowanej masłem) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wymieszaj cukier puder i sok z połowy cytryny (możesz dodać odrobinę wody) i polej schłodzone już ciasto.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!