Fenomenalne i miękkie cytrynowe ciasteczka świąteczne – Są fantastyczne na Boże Narodzenie.

Fenomenalne ciasto świąteczne o smaku cytrynowym. Zrobiłam je pierwszy raz w zeszłym roku i powtórzę je w tym. Nigdy nie byłam tak zadowolona ze świątecznych ciasteczek.

Napełniam ciasteczka dżemem domowej roboty – Wtedy są najlepsze!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 500 g masła
  • 1 cytryna
  • dżem

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z cukrem, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy masło, które kroimy na mniejsze kawałki. Dodaj startą skórkę z cytryny i stopniowo dodawaj sok z cytryny.

Wyrabiamy gładkie, nieprzywierające ciasto, które zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy na cieńszy arkusz, z którego wycinamy różne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Bierzemy wypieki i pozwalamy im ostygnąć na blasze do pieczenia. Posmaruj jedno ciastko dżemem i przyklej do niego drugi kawałek – posyp cukrem pudrem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!