Ciasto budyniowe z jabłkami w zupełnie wyjątkowym wydaniu. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Oto przepis na ciasto z jabłkami w zupełnie wyjątkowym wydaniu.

Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe, a smak – wyborny. Owoce idealnie komponują się z budyniowym kremem!

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 100 g
  • cukier wanilinowy – 8 g
  • letnie mleko – 100 ml
  • jajka – 2 szt.
  • nieduże jabłka – 2 szt.

Składniki na krem:

  • mleko – 250 ml
  • cukier – 50 g
  • jajko
  • skrobia kukurydziana – 15 g
  • cukier wanilinowy – 8 g

Wykonanie:

Zacznij od zrobienia kremu. Wszystkie składniki starannie wymieszaj w garnku, postaw na piecu i zagotuj. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje, następnie zdejmij z ognia i przykryj folią spożywczą.

Następnie zabierz się za ciasto. Utrzyj jajka z obydwoma rodzajami cukru. Wsyp przesianą mąkę i proszek.

Owoce umyj, obierz i pokrój na plastry, usuwając gniazda nasienne. Ułóż w formie o wymiarach ok. 18×24 cm.

Ciasto wlej do formy i wyrównaj. Ostudzony krem budyniowy umieść w szprycy i zrób na cieście kratkę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do. 180°C i piecz przez ok. pół godziny.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!