Ciasto bez mleka i jajek: Dwie foremki przygotujesz za kilka złotych. Koniecznie zapisz ten przepis.

Bardzo atrakcyjny i prosty przepis na delikatne domowe ciastko. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące z wierzchu i cudownie miękkie w środku.

Składniki:

  • 300 ml gazowanej wody mineralnej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300 g granulowanego cukru
  • 600 g mąki pszennej zwykłej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)
  • obrać ze skórki z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki dżemu
  • cukier puder

Przygotowanie:

Wlej wodę mineralną do głębokiej miski. Dodaj olej i cukier. Mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać składniki.

Dodaj startą skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

Dodać esencję waniliową i wymieszać. Przygotujemy dwa formularze. Oba smarujemy olejem i oprószamy mąką.

Wlej około jednej czwartej mieszanki do każdej tacy. Do pozostałej mieszanki dodać kakao. Wymieszaj szpatułką.

Następnie dodaj swój ulubiony dżem i wymieszaj. Masę kakaową przełożyć do foremek. Wymieszaj trochę widelcem w formie.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 55 minut. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć. Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!