Odkąd mam ten przepis, nie pieczę już klasyków: Ciastka świąteczne lepsze niż inne.

Wypróbowałam ogromną liczbę przepisów na ciasteczka Linzer i ten jest zdecydowanie najlepszy.

Ciastka są drobniejsze niż klasyczne Linzer – sztuczka polega na tym, że oprócz mąki do ciasta dodaje się również  budyń waniliowy i kwaśną śmietanę. Wypróbuj to ulepszenie, naprawdę warto.

Składniki:

  • budyń waniliowy
  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg tłuszczu
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • tarta skórka z cytryny
  • marmolada

Przygotowanie:

Wymieszaj sypkie składniki. Dodaj żółtko, masło i śmietanę.

Własnoręcznie ugniatamy ciasto na jednolitą masę, które zawijamy w folię i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty na posypanej desce. Piec w 180 stopniach.

Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Ważne jest, aby powierzchnia była lekka.

Zanurz w czekoladzie, orzechach, kokosie. Lub po prostu posyp cukrem pudrem.

Jeśli chcesz, aby orzechy przylgnęły do ​​ciasta, przetrzyj powierzchnię sokiem z kompotu i posyp. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!