Świąteczne ciasteczka z orzechami i rodzynkami: Nigdy nie marzyłam, że to będzie takie proste.

Fantastyczny przepis na nieupieczone słodkie ciastka. Zasadniczo jest to bardzo prosta i szybka nieupieczona słodycz, którą przygotujesz w kilka minut i wytrzyma w lodówce przez cały okres świąteczny.

Składniki:

  • 300 g posiekanych herbatników
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść posiekanych rodzynek lub suszonych śliwek
  • 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Z grubsza posiekaj ciasteczka i włóż je do miski.

Dodaj do nich rodzynki, które również siekamy. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.

Można również dodać suszone śliwki lub morele. Masło przełożyć do rondelka, dodać cukier kakaowy i roztopić na małym ogniu. Następnie wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj rum i cukier waniliowy.

Wmieszać do masy maślanej. Ciągle mieszając, gotuję gęstą owsiankę. Odstawić, wymieszać i lekko ostudzić.

Zmielone herbatniki wymieszać z pozostałymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Umieść masę w folii spożywczej i uformuj ją w rulon. Z tej porcji zrobisz dwie większe rolki, ale możesz też zrobić mniejsze kawałki.

Zawiniętą w ten sposób bułkę odstawić do lodówki na co najmniej 1-2 dni, aby całkowicie stwardniała. Następnie zawijamy w wiórki kokosowe i ponownie zawijamy w folię, aby nie wyschło.

Przechowywać w lodówce. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!