Z grubsza posiekaj ciasteczka i włóż je do miski.
Dodaj do nich rodzynki, które również siekamy. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.
Można również dodać suszone śliwki lub morele. Masło przełożyć do rondelka, dodać cukier kakaowy i roztopić na małym ogniu. Następnie wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj rum i cukier waniliowy.
Wmieszać do masy maślanej. Ciągle mieszając, gotuję gęstą owsiankę. Odstawić, wymieszać i lekko ostudzić.
Zmielone herbatniki wymieszać z pozostałymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Umieść masę w folii spożywczej i uformuj ją w rulon. Z tej porcji zrobisz dwie większe rolki, ale możesz też zrobić mniejsze kawałki.
Zawiniętą w ten sposób bułkę odstawić do lodówki na co najmniej 1-2 dni, aby całkowicie stwardniała. Następnie zawijamy w wiórki kokosowe i ponownie zawijamy w folię, aby nie wyschło.