W kilka minut zrób cudowny chleb z patelni: Szybki i łatwy przepis.

Domowy chleb na patelni to świetny sposób na przygotowanie pysznego pieczywa bez użycia piekarnika.

Jego chrupiąca skórka i miękki środek przypadną do gustu każdemu. Aby go przygotować, wystarczy kilka podstawowych składników i zwykła patelnia. Gdy raz spróbujesz tego przepisu, zapomnisz o kupowaniu chleba w sklepie!

Składniki do wykonania domowego chleba na patelni to:

  • 10 gramów soli
  • 500 gramów mąki
  • Trochę oleju do smażenia
  • 330 mililitrów wody, jeżeli używasz świeżych drożdży
  • 5 gramów suszonych drożdży, lub 15 gramów świeżych

Instrukcje krok po kroku:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Do mąki dodaj suszone drożdże bezpośrednio, a świeże drożdże najpierw rozkrusz, rozpuść w letniej wodzie, a potem dodaj do mąki.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie zagnieć ciasto rękoma, aż stanie się gładkie i jednolite.
  4. Podziel ciasto na dwie równe części, umieść każdą w osobnej misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.
  5. Patelnię delikatnie wysmaruj olejem. Na patelnię wyłóż jedną część ciasta i smaż pod przykryciem przez 12-15 minut na średnim ogniu.
  6. Po tym czasie odwróć chlebek na drugą stronę i kontynuuj smażenie pod przykryciem.
  7. Powtórz ten proces z drugą połową ciasta.

I gotowe! Ciesz się smakiem domowego chleba, upieczonego na patelni.

error: Treść zabezpieczona !!