Sztuczka szefów kuchni, jak w domu przygotować idealnie chrupiące i pyszne frytki: Dlaczego nie wiedziałem tego wcześniej.
Praktycznie niemożliwe byłoby znaleźć kogoś, kto nie lubiłby frytek. Są smaczne, proste, łatwe w przygotowaniu i służą jako dodatek do dań, a także samodzielnie jako chrupiący przysmak.
Mamy dla Ciebie jedną świetną sztuczkę, dzięki której przyrządzisz najlepsze frytki – gwarantowane, że będą chrupiące i pyszne. Sposobu tego używają również w profesjonalnych kuchniach!
Jedną z najważniejszych rzeczy, które cechują dobre frytki, jest chrupiąca skórka i soczyste wnętrze.
Podczas przygotowywania należy zatem uchwycić idealny moment, w którym powierzchnia będzie chrupiąca, a środek miękki.
Z tego powodu przygotowanie ich może być czasami trudne. Frytki są często zbyt wysuszone lub odwrotnie, zbyt miękkie.
Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się przepisem, który pozwoli Wam przygotować najbardziej pyszne i chrupiące frytki.
Sekret tkwi w jednym drobnym szczególe – w dodatku octu, który powoduje, że podczas smażenia na frytkach tworzy się chrupiąca skórka, a wnętrze nie wysycha.
To dość proste, potrzebujesz tylko zwykłych ziemniaków, wody i octu.
Krok 1: Zacznij klasycznie od obrania ziemniaków.
Krok 2: Pokrój ziemniaki na frytki i umieść wszystkie kawałki w misce z zimną wodą (1 litr) i octem (2 łyżki) na 20 minut. wstaw do lodówki, najlepiej na 1 godzinę – minimalny czas to 20 minut.
Krok 3: Następnie odlej wodę, osusz ziemniaki na ręczniku papierowym i smaż na oleju rozgrzanym do 190 ° C.
Smaż na złoty kolor – efektem są fantastycznie chrupiące i soczyste w środku frytki.
Przygotuj również pyszny domowy ketchup do frytek
Potrzebujesz:
-
- pomidory 1 kg
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pokrój pomidory i cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek. Umieść wszystko w blenderze i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki.
Zawartość przelej do garnka i gotuj na średnim ogniu. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj, aż sos będzie zredukowany i trochę gęstszy. Gotowe!