Sztuczka szefów kuchni, jak w domu przygotować idealnie chrupiące i pyszne frytki: Dlaczego nie wiedziałem tego wcześniej.

Praktycznie niemożliwe byłoby znaleźć kogoś, kto nie lubiłby frytek. Są smaczne, proste, łatwe w przygotowaniu i służą jako dodatek do dań, a także samodzielnie jako chrupiący przysmak. 

Mamy dla Ciebie jedną świetną sztuczkę, dzięki której przyrządzisz najlepsze frytki – gwarantowane, że będą chrupiące i pyszne. Sposobu tego używają również w profesjonalnych kuchniach!

Jedną z najważniejszych rzeczy, które cechują dobre frytki, jest chrupiąca skórka i soczyste wnętrze.

Podczas przygotowywania należy zatem uchwycić idealny moment, w którym powierzchnia będzie chrupiąca, a środek miękki.

Z tego powodu przygotowanie ich może być czasami trudne. Frytki są często zbyt wysuszone lub odwrotnie, zbyt miękkie.

Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się przepisem, który pozwoli Wam przygotować najbardziej pyszne i chrupiące frytki.

Sekret tkwi w jednym drobnym szczególe – w dodatku octu, który powoduje, że podczas smażenia na frytkach tworzy się chrupiąca skórka, a wnętrze nie wysycha.

To dość proste, potrzebujesz tylko zwykłych ziemniaków, wody i octu.

Krok 1: Zacznij klasycznie od obrania ziemniaków.

Krok 2: Pokrój ziemniaki na  frytki i umieść wszystkie kawałki w misce z zimną wodą (1 litr) i octem (2 łyżki) na 20 minut. wstaw do lodówki, najlepiej na 1 godzinę – minimalny czas to 20 minut.

Krok 3: Następnie odlej wodę, osusz ziemniaki na ręczniku papierowym i smaż na oleju rozgrzanym do 190 ° C.

Smaż na złoty kolor – efektem są fantastycznie chrupiące i soczyste w środku frytki.

Przygotuj również pyszny domowy ketchup do frytek

Potrzebujesz:

    • pomidory 1 kg
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżka octu
    • 2 łyżeczki cukru
    • sól
    • pieprz

Przygotowanie:

Pokrój pomidory i cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek. Umieść wszystko w blenderze i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki.
Zawartość przelej do garnka i gotuj na średnim ogniu. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj, aż sos będzie zredukowany i trochę gęstszy. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!