Przepis na pyszny, chrupiący chleb. Prosty przepis od mojej mamy. Każdemu wyjdzie

Przepis ten jest w mojej rodzinie już od wielu lat. Dlatego dla mnie jest najlepszy i przypomina dzieciństwo.

Uwielbiam jego smak, jest wyjątkowo miękki i delikatny. Do przygotowania go nie trzeba skomplikowanych składników, zapewne macie je w swojej kuchni.

Potrzebujemy:

  • ciepła, przegotowana woda(temp. ok 35-40stopni) – pół litra,
  • drożdże – 50g,
  • cukier – czubata łyżka,
  • sól – 2 łyżeczki,
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki,
  • jajko – 1szt.,
  • mąka – 6-7 szkl.

Jak wykonać:

Zagniatamy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto. Ilość mąki jest podana w przybliżeniu – dodajemy jej do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Dobieramy formę na chleb, powinna być o około połowę wyższa niż ciasto, jakie do niej włożymy.

Nakrywamy formę z ciastem ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20min. Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejną godzinę.

Po tym czasie pieczemy chleb w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy chleb na 5 min, wyjmujemy z formy i nakrywamy ręcznikiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!