Tak pyszny, że robię go trzy razy w tygodniu. Chleb który przygotujesz na patelni w kilka minut – oto przepis

Kiedy chcemy zaimponować gościom lub mamy ochotę na fajną kolację na ciepło, możemy śmiało sięgnąć po ten przepis. Chleb z patelni poleca się do zadań specjalnych!

Z podanego przepisu wyjdą nam dwa średniej wielkości bochenki.

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,33 l wody
  • łyżka soli
  • 5 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą mąkę, wodę, sól i drożdże i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dzielimy ciasto na dwie równe kulki i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie nagrzewamy wysmarowaną olejem patelnię. Wykładamy ciasto na patelnię i smażymy na średnim ogniu przez ok. 12-15 min.

Potem smarujemy olejem wierzch chleba i przewracamy go na drugą stronę.

Najłatwiej będzie to zrobić przy użyciu talerza (tak samo jak przewraca się np. omlety).

Po kilku minutach chleb jest już gotowy!

Najlepiej smakuje podawany na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!