Jak zrobić chrupiące i smaczne kanapki według babci. Smalec zapewnia elastyczność, a każdy może to zrobić według prostego przepisu

Bułeczki można kupić w sklepie, ale możemy je również przygotować samodzielnie.

Upiecz chrupiące, smaczne i pachnące kanapki z ulubioną posypką, tak jak robiły to nasze babcie, nie tylko na śniadanie.

Dlaczego warto robić domowe bułeczki?

Śniadanie musi być przyjemniejsze. W końcu to początek dnia, a początek zasługuje na to, aby był piękny. Niektóre piekarnie robią dobre bułeczki, ale możemy je też zrobić w domu. A w naszej kuchni też będzie ładnie pachnieć . Może tak jak kiedyś z babciami. Jeśli zaczniemy piec i położymy gotowe pierogi na stole, znikną one w błyskawicznym tempie i potrzebna będzie kolejna porcja.

O czym nie można zapomnieć przygotowując domowe bułeczki

Upieczone bułeczki bez chodzenia do sklepu, to sama przyjemność. Pięknie pachnąca radość. Aby domowe bułeczki odniosły sukces, potrzebujesz kilku wskazówek. Na przykład, jeśli do ciasta dodamy smalec, ciasto będzie bardziej aromatyczne.

Ważne jest również , aby podnieść się kilka razy. Najpierw dobrze, żeby drożdże wyrosły (10-15 minut). Po pracy ciasto pozostawia się do wyrośnięcia. Trwa od trzech kwadransów do godziny. Po uformowaniu kulek ponownie odstaw ciasto na 5-10 minut. Po zaplataniu bułeczek ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Zawsze dobrze jest przykryć miskę lub tacę ściereczką, aby zapobiec wysychaniu podczas wyrastania.

Jak zrobić domowe chrupiące kanapki

Na 8-9 domowych bułek będziecie potrzebować : 500 g mąki pszennej, ok. 350 ml letniego mleka, 42 g świeżych drożdży, 30 g smalcu, 50 ml oleju, 1 jajko, 1 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru i 1 jajko do posmarowania. Do posypania przygotować: sól gruboziarnistą, mak i kminek.

Jak to zrobić? Mleko podgrzać do ciepłego, nie gorącego. Do miski wsyp mąkę. Zrób w nim dziurę. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i zalać częścią letniego mleka. Przykryć czystą ściereczką i pozwolić drożdżom wyrosnąć. Zajmuje to około 10-15 minut.

Do bulgoczących drożdży dodać smalec, olej, resztę mleka, sól i jajka. Wyrobić ciasto. Oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zajmie to około godziny. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wytnij bułki. Pozwól mu odpocząć przez co najmniej 5 minut. Wbij jajko do kubka i ubij widelcem. Z bułek rozwiń nitki i zrób kocyki (być może według tej instrukcji) . Po zakończeniu ułóż na blasze do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 210°C. W tym czasie bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Następnie posmaruj je jajkiem, posyp gruboziarnistą solą, kminkiem lub makiem. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor (15-17 minut).

error: Treść zabezpieczona !!