Kiedy gotujesz buraki w wodzie, pozbywasz się z nich wszelkich wartościowych pierwiastków śladowych, a samo warzywo staje się wodniste i pozbawione zupełnie swojego smaku. Poznaj sposób na przygotowanie buraków w piekarniku, dzięki czemu uda Ci się również zaoszczędzić czas, ponieważ w piekarniku robią się one dwa razy szybciej.
Buraki umyj porządnie gąbką lub szczotką, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Końce buraków odetnij. Jeśli będziesz piec więcej niż jedno warzywo, zadbaj o to, by ich wielkość była do siebie zbliżona.
Folię i papier do pieczenia nasącz wodą. W burakach zrób nakłucia przy pomocy wykałaczki i posól je.
Polej je olejem roślinnym. Jeśli chcesz, aby ich smak był bardziej intensywny, możesz polać je również octem balsamicznym lub posypać odrobiną cukru.
Każdego buraka z osobna owiń w papier, a później dodatkowo w folię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz tak przygotowane buraki przez około 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wielkości warzyw, dlatego po upływie godziny sprawdź, czy są już gotowe.