Jak gotują buraki w luksusowych restauracjach, było szybko i smacznie. Oto sekret szefa kuchni pobliskiej restauracji

Dziś dowiesz się jak przygotować buraki, w taki sposób, by smakowały znakomicie, a jednocześnie zachowały mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych.

Kiedy gotujesz buraki w wodzie, pozbywasz się z nich wszelkich wartościowych pierwiastków śladowych, a samo warzywo staje się wodniste i pozbawione zupełnie swojego smaku. Poznaj sposób na przygotowanie buraków w piekarniku, dzięki czemu uda Ci się również zaoszczędzić czas, ponieważ w piekarniku robią się one dwa razy szybciej.

Składniki:

  • buraki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Buraki umyj porządnie gąbką lub szczotką, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Końce buraków odetnij. Jeśli będziesz piec więcej niż jedno warzywo, zadbaj o to, by ich wielkość była do siebie zbliżona.

Folię i papier do pieczenia nasącz wodą. W burakach zrób nakłucia przy pomocy wykałaczki i posól je.

Polej je olejem roślinnym. Jeśli chcesz, aby ich smak był bardziej intensywny, możesz polać je również octem balsamicznym lub posypać odrobiną cukru.

Każdego buraka z osobna owiń w papier, a później dodatkowo w folię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz tak przygotowane buraki przez około 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wielkości warzyw, dlatego po upływie godziny sprawdź, czy są już gotowe.

Taki sposób przygotowywania buraków sprawia, że są one o wiele smaczniejsze, a dodatkowo wszystkie składniki odżywcze są zachowane. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!