Poznaj najlepsze przepisy na potrawy, surówki i przekąski z surowych buraków. Czy wiesz, że w trakcie obróbki termicznej buraki tracą wiele cennych właściwości: Surowe są zdecydowanie zdrowsze.

3) Burak po koreańsku

Składniki:

  • 600 gramów surowych buraków,
  • 80 gramów oleju rzepakowego,
  • 4 ząbki czosnku.

Składniki do marynaty:

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki octu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego.

Przygotowanie: buraki obieramy na tarce o średnich oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy składniki, a następnie przygotowujemy marynatę. Wszystko razem mieszamy i zostawiany sałatkę na około 3 godziny. To idealny dodatek do dań obiadowych – mięsnych, rybnych lub wegetariańskich.

error: Treść zabezpieczona !!