Składniki:
Przygotowanie: kroimy buraki oraz cytryny, a następnie dobrze je mielimy, na przykład w maszynce do mięsa. Dobrze mieszamy powstałą masę w dużej misce, a następnie odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie należy co jakiś czas mieszać masę z cytryn i buraków.
Po tym czasie należy wszystko dobrze odcedzić. Otrzymamy sok, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, esencję waniliową oraz koncentrat. Należy mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Powstały sok przelewamy do czystych, szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Tak powstały syrop świetnie sprawdzi się do herbaty, lemoniady, owocowych ciast i deserów. Nie należy jednak przesadzać z ilością syropu. Zbyt duża jego ilość może spowodować podniesienie ciśnienia krwi. Powinny więc szczególnie uważać osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze i choroby serca.