Poznaj najlepsze przepisy na potrawy, surówki i przekąski z surowych buraków. Czy wiesz, że w trakcie obróbki termicznej buraki tracą wiele cennych właściwości: Surowe są zdecydowanie zdrowsze.

2) Syrop z surowych buraków

Składniki:

  • 3 kilogramy obranych, surowych buraków,
  • 4 cytryny (przed użyciem dobrze opłukać ich skórkę w occie, aby mieć pewność, że jest odpowiednio odkażona – skórki cytryny będą użyte w syropie),
  • 3-5 łyżek kwasku cytrynowego,
  • 3 litry przegotowanej, ale ostudzonej wody,
  • 1 łyżka koncentratu,
  • około 2,5 kilograma cukru,
  • 1/2 buteleczki koncentratu waniliowego.

Przygotowanie: kroimy buraki oraz cytryny, a następnie dobrze je mielimy, na przykład w maszynce do mięsa. Dobrze mieszamy powstałą masę w dużej misce, a następnie odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie należy co jakiś czas mieszać masę z cytryn i buraków.

Po tym czasie należy wszystko dobrze odcedzić. Otrzymamy sok, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, esencję waniliową oraz koncentrat. Należy mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Powstały sok przelewamy do czystych, szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak powstały syrop świetnie sprawdzi się do herbaty, lemoniady, owocowych ciast i deserów. Nie należy jednak przesadzać z ilością syropu. Zbyt duża jego ilość może spowodować podniesienie ciśnienia krwi. Powinny więc szczególnie uważać osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze i choroby serca.

error: Treść zabezpieczona !!