Poznaj najlepsze przepisy na potrawy, surówki i przekąski z surowych buraków. Czy wiesz, że w trakcie obróbki termicznej buraki tracą wiele cennych właściwości: Surowe są zdecydowanie zdrowsze.

1) Pasta na chleb z tartych buraków

Składniki:

  • 1 niewielkich rozmiarów surowy burak,
  • 2/3 ząbki czosnku,
  • 100g tartego żółtego sera,
  • mielony pieprz, sól i inne przyprawy do smaku.

Przygotowanie: Surowe buraki należy zetrzeć na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Następnie dodać żółty tarty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku, wedle uznania. Następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Pastę najlepiej podawać z chlebem razowym, aby wzmocnić prozdrowotny efekt. To świetny pomysł na zdrowe, pyszne i tanie śniadanie lub kolację.

error: Treść zabezpieczona !!